"Csak olyan istenekben hinnék akik, akik táncolni tudnak."

2009. október 24.

Czirjak ugy

Megjott a valasz:

Véleményem a megtekintett előadás értékei alapján fejtem ki, még akkor is, ha ez éppen tetszik, vagy nem tetszik egyeseknek. Most hallom először, hogy egy előadás megítéléséhez annak körülményeit is ismernem kell. Eddig csak a végtermék, az előadás alapján ítélkeztem. Ha a körülményeket is ismerném, és utánajárnék, ahogy ön javasolja, bizonyára magam is rém részrehajló lennék, amint ezt ön is megteszi. De bár legyen igaza, akkor megjegyzem, hogy rendezői honoráriumkiegészítésként Kövesdy István az igényelt 750.000, magyar államháztartásból származó forint több mint 80%-át megkapta. Most akkor engedje meg, hogy visszafordítsam a kérdést: most akkor ki és milyen jogon pocskondiáZZZik? Egy középszerű rendező egy rossz előadással az erdélyi magyar színioktatás nevében, magyar állami pénzeken? Az elismertséget nem fogadom el, midőn a rendező eddigi életrajzából világosan kitűnik, hogy egyetlen I. osztályú előadást sem hozott létre. Nem tudtam azt se, hogy a fiatalság és tehetség hogyan válhat mentséggé egy rossz előadásban. Bizonyára ezt ön jobban tudhatja. Ha ezek a növendékek a jövő erdélyi magyar színjátszásának olyan szerves tagjai lesznek, mint például ön, akkor valóban létjogosult az ön által említett “sárga föld”-szóösszetétel használata, bár nem minden végzősről mondható el ez. Színházbajárási szokásomon sajnos az elmúlt két évtizedben eddig sem, és valószínüleg ezután sem fog változtatni az Erdélyben évi közel 80 középszerű magyar előadás létrejötte. Egy gyergyószentmiklósi színészre pedig miért haragudnék? Inkább kívánnám, hogy UNITER-re jelölhető alakítást nyújtson (körülményektől függetlenül)… Lehet, hogy szavaim sértőek és felháborítóak egyesek számára, természetesen leginkább az előadást létrehozók számára, de bár az előadás ne lenne az, biztos, hogy szavaim változnának. (A “Georges Dandin” elolvasásához előbb talán jó lenne egy felsőfokú francia nyelvvizsgát letenni, majd elolvasni az eredetit is.)

És az enyém is:

Azt hiszem, ha valamiféle megoldást nyújtana, akkor előbbre juthatnánk, mint azzal, hogy lehúz valakit. Fogja vissza magát, írjon blogot és ne mindenféle színházi honlapon irogassa a butaságait. Ez csak egy jóindulatú ajánlat…

Egyutt egy ekezetek nelkuli vilagert!
K.B.Gabor

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

igen,a valaszaiddal abszolut egyetertek! buszke vagyok rad es orulok,hogy igy gondolkodsz!......legalabb annyira,mint a kiskutyanknak............:)
emi

Névtelen írta...

Huha!!!!!!!!tok jo az uj design!
nagyon tetszik!
emi

kolozsiborsosgabor írta...

orulok, hogy tetszik. Puuuuusziiiii